Bergtóra Hanusardóttir: RØDT BRUSER HAVET

Bergtóra Hanusardóttir: Rødt bruser havet.

Roman. 204 sider. 249 kr. Udkom 15. nov. 2019.

Oversat fra færøsk af Povl Skårup.

Omslagsillustration Tróndur Patursson.

OM FORFATTEREN


ANMELDELSER

[link under udarbejdelse]

RØDT BRUSER HAVET er den kendte færøske forfatter Bergtóra Hanusardóttirs tredje roman på dansk.

RØDT BRUSER HAVET er en historisk roman, som fordyber sig i et dramatisk kvindeliv i begyndelsen af 1700-tallet, en tid hvor livsvilkårene var barske, især for kvinder.


Vi møder i første kapitel Sára Tummasdóttir ude ved den vindomsuste Skanse i det gamle Tórshavn, og vi følger hende ind til den retssag, der skal afgøre resten af hendes liv.


Det er midt i Olaj-festen og åbningen af det færøske Lagting i juli. Men der er intet festligt ved de gamle love fra Christian den Fjerdes tid, som dommerne påberåber sig.


Skyldig? Ikke skyldig? Det afhænger af vidnernes udsagn og dommernes moral. Sára Tummasdóttir føler sig selv uskyldig, og gradvis føres læseren ind i baggrunden for, at hun denne smukke sommerdag må finde sig i at blive behandlet som samfundets bundfald.


CITAT fra bogen

“Også lagmanden så nu granskende på hende, på det smukke, blege ansigt, hvor brynene, øjnene og det sorte hår lyste op som strandsten i sne. Ret så grimet og forgræmmet at se på og fjern i blikket, måske allerede udslukt, tænkte han ved sig selv, selvom han tydeligt kunne se, at hun havde kendt bedre dage, og at hun sagtens kunne være andet end den afglans af sig selv, hun nu var. Blot synd at de afblomstrede så tidligt, kvinderne her i landet.”