Valur Gunnarsson:

DE KOM OM MORGENEN

Valur Gunnarsson: De kom om morgenen

Roman. 300 sider. 299 kr. Udkommer 11. august 2022.

Oversat fra islandsk af Brynja Svane efter Örninn og Falkinn.

ORIGINAL ISLANDSK FORSIDE DANSK FORSIDE ER PÅ VEJ

Om forfatteren


ANMELDELSER

[Link under udarbejdelse]

DE KOM OM MORGENEN er den islandske forfatter Valur Gunnarssons tredje roman, men den første som er oversat til dansk. Det er en yderst velskrevet, spændende og alternativ ”what if ” roman, som tvister historien om Island under Anden Verdenskrig. Bogen blev meget omtalt, da den udkom på islandsk, fordi emnet både levendegør en vigtig del af Islands historie og trækker tråde til nutidens store, globale spørgsmål.

 

Romanen skriver sig ind i en litterær tradition af alternativ historieskrivning som leder tanken hen på bl.a. Stephen Fry og Philip Roth. Udgangspunktet er spørgsmålet om, hvad der kunne være sket under Anden Verdenskrig (”what if…”), hvis tyskerne havde besat Island den 10. maj 1940, i stedet for at det – som i virkelighedens verden – var englænderne, der kom først.

 

Det historiske stof er grundigt researchet, men Valur Gunnarssons roman er først og fremmest meget underholdende og spændende med en stille, næsten underspillet humor, der går som en rød tråd gennem historien. Det skyldes ikke mindst, at hovedpersonen, Sigurður Emil Jónasson, er fremstillet som en velmenende og uskyldig ung mand, der som en anden Candide næsten ufrivilligt bliver hvirvlet ind i historiens vingesus og må lære sig både at dræbe og at klare sig i den islandske ødemark.